Aanbiedingen Gratis dagpas
club-yoga2

Yoga

Yoga geeft je rust en ontspanning, helpt met het loslaten van stress en om bewuster adem te halen.
Op zoek naar manieren om te ontspannen en gezond te blijven? Dan is yoga misschien iets voor jou.

De oorsprong van yoga
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest.
Door het beoefenen van yoga vergroot je je flexibiliteit, balans en kracht, zowel mentaal als fysiek.
In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest levendig en flexibel. Door yoga je leer je weer bewust te worden van je eigen lijf en je gedachten.

Is Yoga iets voor mij?
Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet lenig voor te zijn, maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de spieren, gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, organen, etc. beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

Bewustwording
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.

Yin/Yang Yoga:
Een van de meest populaire stromingen van yoga is momenteel yin yoga. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van je bindweefsel en je gewrichten. Ook worden emoties in het lichaam vast gehouden in deze bindweefsels. Zo werk je indirect ook op je mentale gesteldheid.
Bij Yin yoga worden houdingen lagere tijd vastgehouden, waardoor je lichaam weer de kans krijgt om langzaam deze diepe structuren te ontspannen.

Lesrooster Yoga